Ijsland Reisinfo

 

Hoogtepunten:
 

 • Er wordt door niemand getwijfeld aan de schoonheid die IJsland haar bezoekers aanreikt. IJsland vormt en vervormt zichzelf nog iedere dag en daarvan mogen wij getuige zijn. Ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de oceaanbodem zo’n 16 a 17 miljoen jaren geleden, is IJsland geologisch gezien een zeer jong land. Door de scheuren die ontstaan bij het uiteen drijven van de tektonische platen, blijft de vulkanische activiteit aanhouden.
  IJsland groeit iedere dag!
   

 • Je kan een rondreis maken, het zeer toeristische zuiden bezoeken, het land dwarsen of een welbepaalde streek voor je rekening nemen. Overal kom je gelijkaardige schoonheid tegen zoals de grillige kustlijn met zijn steile flanken, de felgroene smalle vlakke stroken waarop schapen rondlopen, boerderijen staan en de IJslander draaft en graast. Dit unieke paardenras wordt er al meer dan 1000 jaar zonder invloed van buitenaf gefokt. Vervolgens merk je de prachtige watervallen ‘foss’ die doorheen de valleien ‘dalur’ snijden. Iets hoger komen we in het gletsjergebied ‘jökull’. En dan telt het land nog een 300 tal vulkanen ‘eldfjall’ waarvan er minstens één om de vijf jaar uitbarst.
   

 • Als je al een overzicht kan bewaren over de IJslandse natuur, dan kan je dit zeker niet met betrekking tot het IJslandse weer. Het kan er zonnig zijn, regenen, gieten, sneeuwen, waaien en stormen en bovendien nog eens allemaal op dezelfde dag. Vandaar dat men wel eens zegt dat je in IJsland de vier seizoenen op een en dezelfde dag kan tegenkomen. Daar moet je dan ook nog eens op gekleed zijn. Daarom zeggen de IJslanders: “Er is geen slecht weer in IJsland, er zijn alleen slecht geklede mensen”. In het noorden, raar maar waar, is het vaak enkele graden warmer dan in het zuiden van IJsland. Wij vertrekken dan ook van daaruit om via de westkust af te dalen naar het zuiden.
   

 • En dan heb je nog de IJslander zelf, van Noorse afkomst en gedomineerd door Denemarken. Omdat IJsland altijd zeer geïsoleerd is gebleven, spreken de IJslanders authentieker Noors dan de Noren. Het donkere leven veroorzaakt door de heel lange wintermaanden waarbij het slechts van 11 uur ’s morgens tot 4 uur in de namiddag licht is, heeft voor bijzondere eigenschappen gezorgd bij de IJslanders. In heel veel families vind je schrijvers en kunstenaars, maar ook velen gingen hun geluk elders beproeven of moesten noodgedwongen op verovering omdat het eigen land niet genoeg te bieden had. Ook de winterse fantasie heeft het vaak overgenomen van de dagelijkse realiteit waardoor menig IJslander rotsvast gelooft in het bestaan van elfen en trollen. Zij bouwen voor hen huisjes en zetten geregeld wat eten aan hun deur.
   

 • Met andere woorden: de mens en de natuur waarin hij leeft zijn de hoogtepunten van IJsland. Ze zijn met 340.000 en leven op een oppervlakte van 103.000 vierkante kilometer. Dan heb je niet veel buren. De meeste IJslanders leven dan ook in de steden waarvan Akureyri en Reykjavik die naam waardig zijn. Maar IJsland groeit en bloeit. Er worden buitenlandse werknemers aangetrokken, het toerisme neemt nog ieder jaar toe en er wordt verwoed gebouwd. Laten we hopen dat IJsland zich deze maal niet voorbij loopt en ze niet opnieuw op een catastrofale financiële crisis afstevenen. De IJslanders zelf hebben er het volste vertrouwen in en rekenen op hun wederhelften. Want in IJsland zwaaien de vrouwen ‘dottir’ de plak en mogen de mannen ‘sons’ luisteren.

 

 

 

Dag 1

De vlucht            

We trachten zo veel mogelijk met Iceland Air te vliegen, een zeer betrouwbare luchtvaartmaatschappij die vanuit Brussel Nationaal of Amsterdam Schiphol vertrekt en op een aangenaam uur in de namiddag op Keflavik landt. Van daaruit pendelen we naar Reykjavik, de hoofdstad en vliegen met een binnenlandse vlucht verder door naar Akureyri.

Overnachting Akureyri, hostel

 

Dag 2

Akureyri – Húsavik – Myvatn – Akureyri

Via Húsavik, waar we onze eerste duik nemen in het geothermische water van GeoSea en de Papegaaiduikersuitkijkpost van Asbyrgi, komen we bij de eerste waterval van de reis  Detifoss. Van daaruit gaat het naar Krafla, de zwavelvelden en rijden we door het Natuurpark Myvatn, klaar voor onze tweede duik van de dag.

We eindigen de dag met een wandeling naar de schitterende Godafoss-waterval.

Overnachting in Akureyri, hostel

 

Dag 3

Akureyri – Dálvik

In de voormiddag bezoeken we het historisch centrum van Akureyri, waar de huizen uit hout en golfplaten bestaan, met een mooie winkelstraat en de protestantse kerk. Maar daarvoor hebben we eerst van een goed ontbijt in een van de twee bakkerijen die Akureyri rijk is, genoten.

We rijden verder naar Dalvik en nemen er de veerboot naar het eiland Hrisey in het Eyjafjörður-fjord. Hier zijn we om een mooie natuurwandeling te maken met hopelijk vele vogels in ons kielzog.

Overnachting in Dálvik, hostel - bungalow

 

Dag 4

Dálvik

Vandaag hebben we een belangrijke afspraak. We willen om 9 uur aanmonsteren om uit te  varen waarbij we hopelijk

“the great humpback whale and often the white-beaked dolphins, minke whales, the small harbor porpoises and sometimes even the majestic blue whale, fin whales or killer whales” kunnen waarnemen.

Na de picknick doen we er nog een korte wandeling bij in de buurt: Hrísatjörn.

Overnachting in Dálvik, hostel – bungalow

 

Dag 5    

Dalvik – Hrútafjörður

Via meerdere tunnels bereiken we Hofsós waar volgens de IJslanders het mooiste zwembad gelegen is.

Dit worden de 50% cultuur van OonaTravel met bezoeken aan Víðimýri en zijn turfkerkje,  Blönduós en zijn museum en we staren tenslotte naar de waterval van Koluföss.

In Ósar is onze slaapplaats, maar het is ook een uitstekende plaats om zeehonden te spotten. Tot slot trachten we de ‘black basalt rock formation that's said to be a petrified troll’ te bereiken op het strand.

Overnachting in Ösar, hostel

 

Dag 6

Ósar – Grundarfjörður

Als we op tijd op zijn, maken we een mooie wandeling met begin- en eindpunt in Laugar, met als vertrekpunt het mooie Hotel Edda.

’s Namiddags bezoeken we de Vikingboerderij van Erik de Rode.

We kunnen ook nog eens stoppen in het mooie vissershaventje Stikkisholmur.

Tot slot, na een rit van 150km langs de grillige IJslandse Westkust, komen we aan in Grundarfjördur.

 Overnachting in Grundarfjördur, hostel

 

Dag 7

Grundarfjörður – Borgarnes

De autorit van vandaag voert ons helemaal rond het schiereiland Snæfellsnes.

Onderweg maken we vele stops en korte wandelingen naar 2 watervallen. We dalen tevens af in de lavagrot van Husafell. Deze bereiken we pas na een uurtje ‘piste’rijden. Maar het loont zeker de verplaatsing en is de moeite waard.

Overnachting in Borgarnes, hostel

Dag 8

Borgarnes - Selfoss

We moeten vroeg opstaan, want we rijden naar Þingvellir. Dit is voor de IJslanders een historisch zeer belangrijke plaats. Hier richtte men in 930 het Alping op, de voorloper van het parlement van IJsland en de eerste blijken van democratisch bestuur in Europa.

Op de middag nemen we onze intrek in Fontana in Laugarvatn.

In de namiddag bezoeken we Geysir en Gullfoss  en rijden van daaruit Selfoss binnen.

Overnachting in Selfoss, hostel

 

Dag 9

Selfoss - Reykjavik

Het is tijd om richting Reykjavik te gaan.

We stoppen in Hveragerdi en maken er de Hengillwandeling tussen kolkende en dampende waterpoelen tot we zelf de rivier in duiken.

’s Namiddags, alvorens Reykjavik binnen te rijden, houden we halt in Perlan, de eigenzinnige watertoren. Eens de wagen terug afgeleverd is, stappen we de winkelstraat af van aan de kathedraal tot aan ons verblijf aan de oude vissershaven.

Overnachting in Downtown Reykjavik, hostel

 

Dag 10

Reykjavik – eiland Videy

Na een bezoek aan het educatieve Settlement Museum dat ons de plaats toont waar Reykjavik is ontstaan en een kijk op het Harpa of concertgebouw van Reykjavik, is het tijd om  aan boord te gaan van de overzet naar het mini-eiland Videy om er een laatste natuurwandeling te maken in gezelschap van vele vogels. Ook Yoko Ono komt hier ieder jaar naartoe.

Tot slot nemen we nog even tijd voor een stadswandelingetje alias shopping.

Overnachting in Downtown Reykjavik, hostel

 

Dag 11

Reykjavik - Brussel

Om 4 uur ’s morgens staan we reeds op de bus te wachten voor het stadhuis. Deze brengt ons naar de luchthaven, … en iets voor 13u00 staan we weer op Belgische bodem.