Guatemala

 

Hoogtepunten:

  • Guatemala is het Midden-Amerikaanse land waar de oude Mayacultuur nog het sterkst in alles doorleeft: gebruiken, taal, kledij, tradities, geloof. Wij mogen daar de getuigen van zijn.

  • Tikal, een van de belangrijkste historische Mayasteden moet je gezien hebben. Er kunnen logeren is uniek.

  • Daarnaast mogen we de wonderlijke beeldhouwkunst en de verfijnde kennis van de Maya’s aanschouwen in die andere stad Copan.

  • Naast al dat culturele is de natuur in Guatemala al even overweldigend. We zien vulkanen, we ruiken vulkanen en we voelen vulkanen.

  • Maar zalig nietsdoen is ook van de partij en we werken aan een ontspannen gevoel  door bezoeken aan Livingstone en het Meer van Atitlan.

 

 

Dag 1

Intercontinentale vlucht

Brussel – Madrid en even later vliegen we door naar Guatemala Ciudad.

We laten ons naar Hotel Spring brengen, een mooi hotelletje in een oude, aristocratische woning.

Het is al laat dus veel staat er niet meer op het programma.

 

Dag 2

Guatemala Ciudad – Jocotan

Heel veel heeft de hoofdstad van Guatemala niet te bieden maar het zou ook niet eerlijk zijn om er zomaar aan voorbij te gaan. We moeten zeker naar het Plaza de la Constitición. Daarrond bevinden zich monumentale gebouwen zoals de Catedral Metropolitana maar ook het Palacio Nacional van waaruit vroeger Guatemala bestuurd werd en dat nu een groot cultuurhuis is geworden. Uiteraard nemen we ook een kijkje in de Mercado Central die zowel een bovengronds als een ondergronds gedeelte heeft. We zoeken nog een restaurantje in één van de omliggende calles alvorens onze weg aan te vatten richting Chiquimula en Jocotan.

De uitvalswegen zijn mooi aangelegd maar druk. Het duurt een tijdje voor we de hoofdstad achter ons laten en het landschap van steen en beton in een mooie, heuvelachtige natuur verandert.

We houden maar een korte stop in Chiquimula, een bijzonder bedrijvige provinciehoofdstad.

Jocotan is dan weer een gewoon klein stadje met heel veel cultuur en traditie, de bakermat van de Chorti indianen.

 

Dag 3

Jocotan

We organiseren ons ontbijt zelf en rijden nadien achteraan in de laadbak van een terreinwagen de heuvels in. Hier willen we de inheemse bevolking ontmoeten en bezoeken dispensaria, scholen en mensen in hun casa. We zien hoe de Guatemalteken werken, leven en omgaan met elkaar.

Voor het middagmaal zijn we uitgenodigd bij één van onze vrienden.

’s Namiddags maken we een beklijvende wandeling door een stukje tropisch woud nabij El Volcan. Hier stellen we ook vast hoe de mens steeds meer en meer binnendringt in het weinige tropische woud dat nog aanwezig is.

Jocotan biedt restaurantjes genoeg om te proeven van de lokale specialiteiten. En alles wordt geserveerd met tortillas uit maisdeeg gebakken ‘pannenkoeken’.

 

Dag 4

Jocotan – Copan (Honduras)

Alhoewel we niet ver van de grens met Honduras verwijderd zijn, mogen we toch geen tijd verliezen. We staan vroeg op, nemen het ontbijt en zoeken openbaar vervoer tot aan de grens. Daar laten we onze paspoorten controleren en krijgen we een inreisstempel, goed voor twee dagen.

Van aan de grens rijden we met lokaal vervoer door naar Copan, een prachtig, weliswaar heel toeristisch  stadje. Hoe kan het anders,  één van de belangrijkste Mayasites bevindt zich op wandelafstand hiervandaan.

Van de 9de eeuw vóór Christus tot de 9de eeuw na Christus kende de Mayacultuur hier één van zijn hoogtepunten. De hiërogliefentrap is een uniek bouwwerk, gelegen langs een 30 meter hoge piramide. Deze trap is bekleed met de langste tekst van het oud-Amerikaanse continent: meer dan 2000 hiërogliefen zijn in de 72 treden van de trap gekerfd. Hier is de geschiedenis van de Copán-dynastie te lezen.  Een ander opmerkelijk bouwwerk is het balspeelveld. Uiteraard bezoeken we deze site met een gespecialiseerde gids.

Het is niet moeilijk om in dit stadje een goed restaurant te vinden en nadien lopen we nog een hele poos rond.

 

Dag 5

Copan – Livingstone

Dit wordt een avontuurlijke reisdag.

Met de bus gaat het in de omgekeerde richting over de grens en via Jocotan weer naar Chiquimula. In Chiquimula nemen we een grotere bus naar Puerto Barios, een havenstad, voornamelijk bekend van de bananenexport,  gelegen aan de Caribische Zee. Wij nemen er de boot en varen over de bahia de Santo Tomas naar Livingstone dat gelegen is aan de monding van de Rio Dulce.

Het is al laat wanneer we hier aankomen. We zoeken onze cabañas op en gaan op zoek naar een welverdiende cocktail en een lekker visavondmaal.

 

Dag 6

Livingstone

Dit is het paradijs of zo mag het paradijs er uitzien!

Na het ontbijt kopen we voldoende water en fruit en gaan richting strand. We lopen langs de huisjes van de zwarte Garifunabevolking en gaan steeds verder weg van Livingstone. We lopen langs de vloedlijn tot we de jungle instappen naar Siete Altares, 7 watervallen boven elkaar. Daar verfrissen we ons aan het koele rivierwater om vervolgens in een boot te stappen die ons naar Playa Coco brengt.

Wat wil je meer, helderblauw water en een parelwit strand. Hier picknicken we en zwemmen we uren in de oceaan tot de boot ons weer terugvaart naar Livingstone.

Het is tijd om ons op te frissen en de Caribische nacht in te duiken.

 

Dag 7

Livingstone – Flores

Na het ontbijt nemen we een snelle boot die ons over de Rio Dulce tot aan de brug en het dorp Rio Dulce zal brengen. De boottrip is zeer fascinerend. Het is alsof de rivier het woud opensplijt en een doorgang maakt voor onze boot. Af en toe vertragen we om bijzondere fenomenen zoals warm- waterbronnen, kalkfiltrage, vissers, mangroves en lagunes met waterlelies te aanschouwen.

In Rio Dulce eten we aan het water en we nemen er ook de bus naar Flores.

Het oudste gedeelte van de stad is gelegen op een eiland in het Meer van Petén Itzá dat via een dijk verbonden is met het vasteland. In oude tijden was Flores de Maya-stad Tayasal. Het eiland vormde de laatste Mayastaat die onafhankelijk bleef tijdens de verovering door de Spanjaarden.

We logeren in een klein maar typisch hotelletje en kiezen één van de beste restaurantjes.

 

Dag 8

Flores – Tikal

Voor dag en dauw maar na een lekker ontbijt vertrekt ons busje richting Tikal. In Tikal zullen we een nacht in het park zelf verblijven. Eens de valiezen afgezet zijn, staat onze gids klaar en trekken we deze Mayasite in. Wat we hier te zien zullen krijgen , willen we niet beschrijven maar moet je zelf ondergaan. Hier kan je met je verstand niet bij en je netvlies zal zenuwcellen te kort komen om alles te registreren. Tikal was één van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. Pas in 1848 werd zij herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. De eerste grootschalige archeologische opgravingen begonnen in de jaren 50 van de voorbije eeuw. In 1979 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder haar tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. Samen met aartsrivaal Calakmul is Tikal één van de beste voorbeelden van Maya-architectuur in Peténstijl.

Het bijzondere van deze site is ook dat zij in het midden van de Guatemalteekse jungle staat.

Ons nachtverblijf in deze jungle maakt alles nog echter. We horen en zien tal van vogels maar komen steevast in contact met de typische Mono Congo of brulapen.

 

Dag 9

Tikal – Antigua

Om uit de Petén weg te geraken nemen we een binnenvlucht. We landen in Guatemala Ciudad en vandaar is het niet zo heel ver meer om tot aan de mooiste Spaanse stad van Guatemala te geraken, namelijk Antigua.

We hebben de ganse namiddag om deze koloniale stad te bezoeken. Kerken en statige huizen zijn er in overvloed en bovendien is de stad verkeersluw en wandelen wij over de kasseien.

Rond 1700 werd de bevolking al op 70.000 inwoners geschat. De stad werd echter meerdere malen door epidemieën getroffen. Ook diverse aardbevingen eisten hun tol. Met name in 1773 werden grote delen van de stad in puin gelegd.

Elk jaar worden er tijdens de Goede Week (Semana Santa) vele evenementen georganiseerd zoals bloementapijten (alfombras) en processies door de gezellige straatjes.

Antigua is bekend om de jade, een halfedelsteen, die er verkocht wordt.

 

Dag 10

Antigua

Het wordt weer een bijzondere dag want we beklimmen de actieve Pacayavulkaan. We maken ons klaar in het hotel en bereiden onze picknick. Dan rijden we met privévervoer tot aan de voet van de vulkaan in het dorpje San Vicente Pacaya. De beklimming is niet voor doetjes en er zijn echt steile stukken bij. Omdat deze vulkaan nog heel geregeld rook en as spuwt, moet de weg naar de top soms ook verlegd worden en zijn er geen twee beklimmingen identiek. We kijken in de krater maar ook onderweg kan je soms lava zien stromen, hoogst merkwaardig!

Wij kiezen ervoor om de tocht ’s morgens te maken zodat we tegen 13u00 terug beneden zijn. Onze picknick nemen we tijdens de afdaling.

Eens terug in Antigua kunnen we een goede douche gebruiken alvorens de stad in te trekken.

 

Dag 11

Antigua – Santa Cruz

Vanuit Antigua verplaatsen we ons naar een andere vulkaanstreek, namelijk het Meer van Atitlan.

Dit is een kratermeer dat op 1500 meter hoogte ligt en door twaalf vulkanen omringd wordt. De vulkanen zijn vernoemd naar de twaalf apostelen.

Wij worden afgezet in Panajachel waar we tot aan de rand van het meer lopen. Hier nemen we ons middagmaal. Er zijn immers restaurantjes genoeg aan de waterkant. Later nemen we een boot tot in Santa Cruz waar ons hotel zich bevindt. Casa Rosa is voortreffelijk gelegen in een oase van rust. Na onze wandeling naar het dorpje dat boven ons tegen de helling ligt, krijgen we een verrukkelijk gezond avondmaal voorgeschoteld.

 

Dag 12

Santa Cruz

Na het ontbijt in het hotel , laten we de boot ons oppikken en naar de overkant brengen, naar het dorpje Santiago Attitlan. Dit dorpje is gekend voor zijn mooie kerkje, de mooie kledij van de indigenas maar ook voor Maximom. Maximom is een heilige die in verschillende gedaanten wordt aanbeden door de Maya's. Hij heeft een zeer onsympathiek uiterlijk omdat hij de boze God Mam vertegenwoordigt, hoewel hij ook wel wordt geassocieerd met de Spaanse bezetter Pedro de Alvarado en met de christelijke Judas. In de meeste steden is hij het middelpunt van spot en afschuw. Een uitzondering hierop is de stad Santiago Atitlán. Hier wordt hij juist vereerd en door religieuze broederschappen bewaakt in een aparte ruimte die om de zoveel tijd van plaats verandert. Wij zoeken hem op!

In de namiddag brengt de boot ons naar San Antonio, eveneens gekend voor zijn textiel en mooie inheemse kledij. Van daaruit wandelen we zelf naar Santa Caterina en zal de boot ons tegen de avond terugbrengen tot aan Santa Cruz.

 

Dag 13

Panajachel – Chichicastenango

Weer gaat het met de boot van Santa Cruz naar Panajachel om daar vervolgens de bus te nemen naar Quiché en zo verder naar Chichicastenango. De bevolking is grotendeels van Maya afkomst en houdt haar traditionele gebruiken in ere.

Iedere donderdag en zondag is er een grote markt in Chichicastenango die duizenden Maya's en vele toeristen aantrekt.  Op de trappen en in de 400 jaar oude Sint-Tomaskerk spreiden de handelaren hun waren tentoon, branden ze wierook en offeren Los Magos voedsel aan de Mayagod van de aarde.

Wanneer we ’s avonds opnieuw rondlopen , valt het mystieke, bijna heilige van deze plaats nog meer op.

 

Dag 14

Chichicastenango – Antigua

We maken een klein tochtje doorheen een sparrenbos naar de offerplaats Pascal Abaj. We zijn hier getuigen van vreemde rituelen waarbij sjamanen de indigenas die daarom vragen, zuiveren van lichamelijke en psychische ongemakken maar tevens in de toekomst kijken en daardoor een grote invloed uitoefenen op het leven van vele Guatemalteken.

Nadien brengen we nog een bezoek aan een atelier van maskermakers. Zeker hier, in Chichicastenango, worden deze maskers in allerlei optochten en vieringen meegedragen tot glorie van de eigen stam en tot bespotting van de Spaanse overheerser.

Na ons middagmaal rijden we met privévervoer naar Antigua, dat morgen onze uitvalsbasis zal worden naar de luchthaven van Guatemala.

 

Dag 15

Antigua – Guatemala Ciudad – Madrid

Intercontinentale vlucht

 

Dag 16

Madrid - Brussel