Rwanda Reisinfo

 

Hoogtepunten:

 • Rwanda, gelegen in het centrum van Afrika en omringd door de buurlanden Congo, Oeganda, Tanzania en Burundi, biedt momenteel een rustige en veilige haven in dit grote continent. Vele Rwandezen leven nog onder de armoedegrens en de mooie verwezenlijkingen van de hoofdstad Kigali vind je niet terug in de verre uithoeken van het land, maar de vooruitgang kan je niet miskennen! Het beeld van de dramatische genocide die er zich in april 1994 heeft voltrokken, herinneren we ons allemaal. In iedere stad, in iedere gemeente word je geconfronteerd met de moord op meer dan 1 miljoen Tutsi ‘s en Hutu’s. Het is voornamelijk die eerste etnische groep die het meeste slachtoffers heeft geteld. Dit menselijk lijden moet ook deel uitmaken van onze reis doorheen
  het ‘Land van de Duizend Heuvels’.
   

 • We reizen doorheen een prachtige natuur. Het ‘Land van de Duizend Heuvels’ ontplooit zich als een feeëriek decor, zeker in de vroege morgen wanneer mistslierten de heuvels omvatten. De behuizing en de akkers worden afgewisseld met uitgestrekte groene theeplantages en grijze eucalyptusbossen. Daar doorheen vloeien tal van riviertjes die de tientallen meren met elkaar verbinden.
   

 • Het kan niet anders dan dat ook de fauna in dit land van groot belang is. Rwanda telt verschillende beschermde natuurparken. In het zuiden vinden we het Nyungwe Forest National Park. Chimpansees zijn bijlange niet de enige dieren die wildliefhebbers in Nyungwe zullen bewonderen. Met zijn dertien geregistreerde soorten is het park een thuis voor de meeste diverse primatenbevolking van Oost-Afrika. Nyungwe is de enige plaats in Afrika waar je ‘supergroepen’ van meer de 300 Colobus apen zult vinden en één van de weinige plaatsen wereldwijd waar je de L’Hoest apen ziet, vooral op de hoofdweg naar Uwinka. Nog een zeldzaam dier dat je zou kunnen ontmoeten is de Uilenkopmeerkat, een inheemse soort uit de Grote Slenk die de zuidelijke wouden van Nyungwe bewoont. Eigenlijk zijn de meeste apensoorten die je in het park vindt, inheems. Maar ook de prachtige vogels springen in het oog. In Nyungwe werden reeds 310 verschillende vogelsoorten geregistreerd.
   

 • Een ander hoogtepunt beleven we in het Akagera National Park in het oosten van het land. Afhankelijk welke dieren voor jou deel uitmaken van de Big 5, kan je ze hier observeren: impala en topi zijn dominant, de witte eland, oribi, Masai giraf, Defassa waterbok, reedbuck of redunca, bushbuck of bosbok, sabel- en roanantilope zijn eveneens present. Burchall's zebra, nijlpaarden en krokodillen worden vaak gezien. Buffels en olifanten worden meer in het noorden waargenomen. Heb je het geluk om leeuwen te zien, net zoals één van de opnieuw geïntroduceerde zwarte neushoorns, dan kom je aan Big Five!
   

 • Maar nog het meest tot de verbeelding spreekt het Virunga Park, het park van de vulkanen. Dit vormt in het noorden de grens met Congo en Oeganda en is gekend voor de aanwezigheid van 13 berggorillafamilies. Deze kunnen geobserveerd worden onder deskundige begeleiding van Rwandese rangers en natuurgidsen. De prijs hiervoor is echter niet min en bedraagt USD 1.500,00 per persoon. De permits dienen 6 maanden op voorhand aangevraagd te worden. Maar al even fascinerend is de beklimming van één van 5 de vulkanen: Bisoke,  Muhabura, Sabynyo, Karisimbi en Gahinga.
   

 • Zoals je kunt lezen, zijn er hoogtepunten bij de vleet. Maar het meest beklijvende is en blijft altijd de ontmoeting met de Rwandezen zelf.

  En of dit nu Hutu’s, Tutsi’s of Twa’s zijn, het maakt allemaal niet uit!

 

 

 

Dag 1

De vlucht            

We vliegen ofwel met Brussels Airlines ofwel met Rwandair. Deze laatste maatschappij biedt niet alleen een voortreffelijke service, maar vooral de vluchturen zijn zeer interessant. Heen vliegen we ’s nachts en komen tegen de morgen toe en terug komen we tegen 4 uur in de namiddag toe in Brussel.

 

Dag 2

Kigali, een eerbetoon

Met een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial tonen we dat de Genocide van april 1994 ons niet koud laat. We krijgen er uitleg over wat er zich heeft voorgedaan in die bewuste aprilmaand maar ook hoe de Rwandezen dit verder aanpakken en er in gelukt zijn om hun land weer op de sporen te krijgen.

Er zijn ook Belgische slachtoffers, waaronder de 10 para’s die de opdracht hadden om de toenmalige eerste minister van Rwanda te beschermen, maar dit met hun leven bekochten. Daarom brengen we een bezoek aan het Belgian Peacekeepers Memorial.

Overnachting in Kigali, hotel

 

Dag 3

Kigali, op verkenning

Natuurlijk valt er veel te zien en te beleven in een hoofdstad.

We maken er een heuse stadswandeling van. Rondlopen op de Kimironko Market, een aperitief in het bekende Hotel Des Mille Collines, bezoek aan het Kandt House Museum, Kigali City Tower, Caplaki Craft Village, een voortreffelijke lunch en een lekkere kop Rwandese koffie of thee.

Overnachting in Kigali, hotel

 

Dag 4

Kigali - Nyanza - Butare (Huye)

We zijn klaar voor onze eerste verplaatsing met de comfortabele safaricars.

We vertrekken om 08u30 want we willen onderweg onze ogen de kost geven en een bezoek brengen aan het Kings Palace Museum in Rukari, 2km van Nyanza. Hier bevond zich de traditionele zetel van het koninkrijk Rwanda. Een tweede paleis, gebouwd in 1932 voor Rwanda's koning Mutara III Rudahigwa, is moderner en toont invloeden vanuit de koloniale tijd onder Duitsland en België.

Het spreekt voor zich dat deze historische locatie van groot belang was tijdens het koloniale tijdperk.

In de namiddag genieten we van de wereldvermaarde Intore dansers in het Ethnografic Museum in Huye.

Huye is lange tijd de hoofdstad van Rwanda geweest en was gekend voor zijn universiteit, maar na de onafhankelijkheid in 1962 koos men voor het meer centraal gelegen Kigali.

Overnachting in Butare, hotel

 

Dag 5    

Butare – Nyamagabe ( Gikongoro) - Nyungwe Forest National Park

Voor degene die het aankunnen brengen we nog een eerbetoon aan de vele vermoorde Rwandese vrouwen en kinderen in het Murambi Genocide Memorial. Hier bevindt zich een massagraf met 50.000 slachtoffers. Hier leer je ook iets over de inmenging van de Franse troepen…

Vervolgens rijden we door naar het Nyungwe forest National park, nemen onze intrek en maken een korte maar boeiende wandeling doorheen een stukje theeplantage aan de rand van het grote woud.

Overnachting in Nyungwe Nziza Ecolodge, tent

 

Dag 6

Nyungwe Forest National Park

We staan rond 4 uur ’s morgens op om om 5 uur aan de ingang van het Nyungwe Forest te staan. Na instructies en kennismaking met rangers en gidsen begeven we ons op tocht naar een van de chimpanseegroepen die het woud rijk is. We moeten zo vroeg zijn omdat anders de chimpansees al hun posities hebben ingenomen in de bovenste laag van de bomen, waardoor we hen maar moeilijk kunnen waarnemen.

De rest van de dag zullen we niet veel meer doen dan rusten want morgen gaan we weer vroeg op pad, maar dan om vogels te spotten.

Overnachting in Nyungwe Nziza Ecolodge, tent

 

Dag 7

Birding, Nyungwe – Kibuye (Karongi)

Afhankelijk van onze conditie staan we opnieuw vroeg op, maar niet meer zo vroeg als gisteren en dit keer om vogels te spotten. En die zijn er in het Nyungwe Forest. Daarvoor doen we uiteraard beroep op een bekwame natuurgids.

Onze namiddagrit naar Kibuye wordt gekenmerkt door de mooie vergezichten over het Lake Kivu dat in het zuiden de grens maakt met Burundi en in het oosten met Congo.

Misschien rest er ons nog de tijd om zelf met een boot het meer op te gaan en naar een van de vele eilandjes te varen. Anders doen we dit morgen.

Overnachting in Kibuye, home

Dag 8

Kibuye – Gisenyi (Rubavu)

Als we gisteren niet meer in het bootje hebben gezeten, doen we het deze voormiddag.

Nadien rijden we richting Gisenyi, maar alvorens daar aan te komen, staat er nog het een en ander op het programma: een bezoekje aan het dispensarium, health centre, en de parochie van Kivumu en een uitgebreide visite aan de theefabriek en theeplantage Pfunda. Weinigen verwachten dit, maar tussen al de kleine akkertjes door zie je af en toe ook grotere stukken landbouwgrond die volledig beplant zijn met groene struiken. Voor Rwanda is thee een interessant exportproduct en ook de lokale bevolking houdt erg van thee, over het algemeen met veel suiker. Rwandese thee staat bekend als erg donker en sterk en het is dus vaak even wennen voor ons.

Nadien nemen we onze intrek in het hotel in Gisenyi en is het heerlijk wandelen langs het Kivumeer.

Overnachting in Gisenyi, hotel

 

Dag 9

Rubavu (Gisenyi) - Nuyndo – (Ruhengeri) Musanze

Een rustige dag waarin we ons verplaatsen van Gisenyi naar Ruhengeri, de uitvalsbasis voor het Virunga Park. ’s Morgens hebben we nog wat tijd om even door Gisenyi te lopen en ons ook eens te begeven op de grens met de Democratische Republiek Congo, ‘la grande barrière’.

We kunnen zeker ook nog eens langs Nyundo rijden, een scholencomplex, zoals er velen werden opgericht in Rwanda.

Eens in Musanze houden we het rustig op een kleine wandeling na. Nu moeten we onze krachten sparen voor de uitdaging van morgen: ofwel een gorilla-trekking, ofwel de beklimming van de vulkaan Bisoke.

Overnachting in Musanze, hotel

 

Dag 10

Musanze – Kinigi – trekking – Lake Ruhondo

Deze morgen rijden we naar Kinigi, het Visitor Centre van het Virunga Park van waaruit de trekkings starten.

Degene die een permit hebben aangeschaft voor de adembenemende en unieke ontmoeting met een familie berggorilla’s worden hier gebriefd en gescreend. Onder begeleiding van rangers en gidsen gaan zij vervolgens op zoek, Dian Fossey achterna.

De anderen maken zich klaar om de bergflank van de vulkaan Bisoke te beklimmen en te genieten van de hele speciale begroeiing, aangepast aan de verschillende hoogten. De bekroning wordt zeker het kratermeer op 3.711 meter.

Deze beklimming, ondanks de intense begeleiding van de gidsen, zal zeker in onze kuiten blijven zitten.

Daarom nemen we morgen rust!

Overnachting aan het lake Ruhondo, home

 

Dag 11

Lake Ruhondo – Lake Burera

Dit moet de rustigste dag van de reis worden. De omgeving waarin we terecht gekomen zijn, leent zich daar ook toe: Home de la Charité.

Ofwel doe je niets ofwel rijd je wat mee rond de twee meren om dorpjes te bezoeken, pottenbakkers gade te slaan, vogels te spotten, bootje te varen, te wandelen,…

Overnachting aan het Lake Ruhondo, home

 

Dag 12

Ruhondo – Kigali – Akagera Park

We vertrekken op tijd om zo tegen de middag in Kigali aan te komen. Vooreerst zoeken we zelf een goed restaurant om de inwendige mens te spijzen en we doen ook inkopen voor onze picknick morgen in het Akagera Park.

Het is nog ruim 2 uur en een half rijden, vaak over een slechte weg om uiteindelijk aan de poort van het Park aan te komen. Alles is hier omheind met draad waar elektriciteit op staat om zo te beletten dat er dieren zouden zijn die de gewassen van de boeren vernielen. Van hieruit gaan het naar het Visitor Centre en dan vlug naar de lodge. Als we hier op tijd zijn, kunnen we nog genieten van een heerlijk zwempartijtje. En geen angst, die elektrische omheining loopt hier ook langs.

Overnachting in Akagera Game Lodge

 

Dag 13

Akagera Park

Deze dag spreekt voor zich. We vertrekken op tijd na een heerlijk ontbijtbuffet voor een volledige dag wilde dieren spotten. We noemen ze niet allemaal meer op, maar als we olifanten, giraffen, nijlpaarden, buffels en leeuwen kunnen zien, zullen we heel gelukkig zijn.

We picknicken op een hopelijk rustige plaats en in de namiddag keren we terug naar onze lodge om verder van een heerlijke avond te genieten.

Overnachting in Akagera Game Lodge

 

Dag 14

Akagera Park – Kigali

We nemen onze tijd om terug naar Kigali te rijden. We willen er tegen de middag zijn om ons laatste hotelletje, vlakbij de luchthaven, op te zoeken.

We nemen een kleine lunch en gaan op zoek naar souvenirs. Die vinden we zeker in Caplaki Craft Village. Maar we bezoeken ook nog het Inema Arts Centre waar we zien wat Rwandese kunstenaars voortbrengen.

We mogen het vooral niet te laat maken want morgen zal het zeer vroeg dag zijn voor ons.

Overnachting Kigali, hotelletje

 

Dag 15

Kigali – Brussel

Gelukkig is ons hotel op 10 stappen van de ingang van de luchthaven gelegen en kunnen we er zo in alle vroegte te voet naartoe.

Reeds om 5 uur ’s morgens dienen we ons aan te melden aan de incheckbalie.

En dan gaat of vliegt het richting Brussel.