Colombia Reisinfo

 

Hoogtepunten:

  • Verkenningen per fiets, zowel van de miljoenenstad Bogota als het historische stadje Villa de Leyva.

  • We ontdekken de Andes, de jungle alsook de Caribische kust.

  • Op trekking door het gebied van Wiwa en Kogui indigenas.

  • ‘La transformación’ van Medellin, moet je aan de lijve ondervonden hebben.

  • Nergens is het Spaanse erfgoed zo goed bewaard gebleven als in de vele prachtige grote en kleine steden  van Colombia.

  • Zo behulpzaam en zo vriendelijk!

 

Dag 1

Intercontinentale vlucht            

Aankomst in Bogotá.

2800m en dat voel je ! 

 

Dag 2

Bogota  (O-A)

Na het ontbijt gaan we naar de Plaza Bolivar en maken al een eerste keer kennis met de historische gebouwen rondom de Plaza. Het gerechtsgebouw dat in 1985 door het leger met de grond gelijk werd gemaakt omwille van een gijzeling van de stadsguerillabeweging ‘M19’.

We worden opgewacht door de gids die ons per fiets meeneemt doorheen de hoofdstad. We bezoeken tevens de overdekte fruitmarkt, spelen ‘Tejo’ en gaan langs in een koffiebranderij. Vooral de uitleg over de sociaal-economische ontwikkeling van deze stad en zijn inwoners blijft bij.

Laat in de namiddag keren we terug naar het centrum en bezoeken er nog het Boteromuseum.

 

Dag 3

Bogotá – Villa de Leyva                  (O-M-A)

‘s Morgensvroeg, na het ontbijt, worden we opgehaald door privévervoer.

We rijden via het Portal del Norte deze immense stad uit en verlaten de vallei. Het landschap verandert en wordt steeds groener. Onderweg maken we een halte van 2,5 uur in Zipaquirá waar we de ondergrondse zoutmijn ingaan. Fabelachtig om te zien en te ondervinden hoe deze mijn zich heeft ontwikkeld. De arbeiders hebben tussen 1991 en 1995 een ware kathedraal in deze zoutmassa uitgegraven, la Catedral de Sal.

Na de lunch zetten we onze rit verder naar Villa de Leyva. Bij aankomst kunnen we al een eerste verkenning maken van dit koloniale stadje.

 

Dag 4

Villa de Leyva    (O-P-A)

Ook hier staan de fietsen ons na het ontbijt op te wachten. Onder de deskundige leiding van een Engelssprekende Colombiaanse gids fietsen we een ganse dag in de omgeving van Villa de Leyva. We bezoeken ondermeer het prehistorisch museum waar  onder andere het skelet van een Knorrosaurus te bezichtigen valt, een wijngaard, het ‘estación Astronómica Muisca’, en andere. ‘s Middags doen we ons tegoed aan longanizas in het restaurant El Forgata.

Bij onze terugkeer stappen we een koffiewinkeltje binnen dat gekend is om zijn bioproductie. De eigenaar zal ons graag uitleg verschaffen en ons laten proeven.

’s Avonds alvorens in ons bed te kruipen, slenteren we graag terug naar het centrale plein, het grootste van heel Zuid-Amerika.

 

Dag 5

Villa de Leyva – San Gil – Barichara  (O-M-A)

Daar we deze ochtend reeds om 06u30 willen vertrekken, nemen we het ontbijt in de wagen. We verplaatsen ons opnieuw door middel van privévervoer. We rijden over comfortabele wegen richting San Gil. Daar worden we omstreeks 10u30 verwacht. We krijgen reddingsvest en helm en duidelijke uitleg van onze instructeurs. Vandaag raften we op de Rio Suarez. Dit is geen doetje en het zal vast een heel avontuur worden. Is deze afvaart te zwaar dan kunnen we nog altijd kiezen voor de Rio Foncé. Deze laat zich gemakkelijker bedwingen.

Na een lekkere maaltijd in een plaatselijk restaurantje, kiezen we nu voor de plaatselijke bus die ons tot in Barichara zal brengen.  Wanneer Villa de Leyva al mooi was dan is Barichara nog mooier, nog Spaanser.

 

Dag 6

Barichara  (O-P-A)

Vandaag trekken we er de ganse dag op uit. We maken een dagtocht door de Veredas Lubigara en El Caucho en zo terug naar Barichara. We wapenen ons met water en zonnecrème want tussen deze heuvels bakt de zon altijd. We stijgen en dalen en zien in de verte de Rio Suarez liggen. We lopen langs finca’s, door weiden en bossen. De natuur is hier zeer verscheiden. Johan, een Vlaming die al heel wat jaren in Barichara woont en werkt, is onze gids. Hij vertelt ons ronduit over het leven van de Colombiaanse familie zowel vroeger als nu. We kunnen ons geen betere gids inbeelden.

Na de wandeling is de rust welgekomen. Tijd om een goed restaurant op te zoeken en in een van de winkel-cafés rond het marktplein eerst iets te drinken.

 

Dag 7

Barichara – Bucaramanga – Santa Marta  (O-P-A)

We vertrekken vroeg uit Barichara en gaan met het openbare vervoer via San Gil naar Bucaramanga waar we het vliegtuig zullen nemen naar Santa Marta aan de Caribische noordkust van Colombia.

Je zou bijna denken dat je in een ander land bent terechtgekomen. Niet alleen praten de Colombianen hier anders, ze zien er ook anders uit. Dit is de streek van zon, zee en soms zalig nietsdoen. Maar in de straten van Santa Marta is het een drukte van jewelste. We lopen even langs de Malecon en duiken het centrum in. Vooral rond het Parque de los Novios is er veel ambiance en treffen we leuke cafés en zeer goede restaurants aan.

 

Dag 8

Santa Marta – Taganga – Santa Marta (O-M-A)

Het is al druk genoeg geweest en dit wordt een rustig-aan dag. We nemen eerst ons ontbijt met de klassieke ingrediënten als daar zijn fruit, fruitsap, ei, toast met boter en confituur en een lekkere tas koffie of chocolademelk. Daarna trekken we terug het centrum in. Aan het Parque de Bolivar bezoeken we het zeer mooi gerestaureerde Casa de la Aduana, het eerste stenen gebouw in Colombia, waarin nu het Museo de Oro en het verhaal van de Tayrona-indianen is ondergebracht.

Tegen de middag nemen we de bus naar Taganga. We lopen er langs de malecon, eten en maken een korte wandeling naar Playa Blanca om er een paar uurtjes te zwemmen en zalig niets te doen.

’s Avonds staat er niets meer op het programma en kunnen we eens wat vroeger onder de lakens kruipen.

 

Dag 9, 10 (en 11)

Driedaagse trekking in het Parque Nacional Natural Tayrona (O-M-A)

Of je hier nu komt op zoek naar de Ciudad Perdida of je wil de Kogui of de Wiwa indigenos ontmoeten of je doet aan bird-watching,… je kan niet naast de schoonheid van dit natuurgebied kijken. Vroeger teelden de lokale bewoners coca op deze terreinen. Nu herbebost men het gebied of kweekt men er bananen, mais , bonen en aardappelen en zie je koeien grazen.

Na een volle dag wandelen wordt er in de kampementen voor jou gekookt en kan je genieten van een heerlijke nacht onder de blote sterrenhemel of vanuit je hangmat of bed met klamboe.

 

Dag 11

Santa Marta – Cartagena (O-M-P)

Onze laatste trekking dag brengt ons terug bij het vertrekpunt. Het is al laat in de namiddag en toch moeten we nog doorreizen naar Cartagena.

Het is dan ook al zeer laat wanneer we toekomen in ons hotel en vlug de kamer opzoeken.

 

Dag 12

Cartagena (O-M-A)

Via de Torre Del Reloj stappen we het centro historico van Cartagena binnen. Cartagena de Indias werd gesticht in 1533 door Pedro de Heredia en nam in korte tijd de havenfunctie van Santa Marta over. Deze stad werd het stapelhuis voor alle schatten die de Spanjaarden bij de inheemse bevolking wegroofden.  Deze rijkdom zie je nu nog aan de prachtige, statige gebouwen in de oude stadskern.

Een bezoek aan het Palacio de la Inquisición is een must om de brutaliteit van deze eeuwen van Spaanse verovering onder ogen te zien. Verder lopen we langs de versterkingswerken die ons naar het Castillo de San Felipe de Barajas brengen. Dit is het grootste fort ooit door de Spanjaarden gebouwd ter verdediging tegen vijandelijke troepen zoals de Engelsen, de Fransen en de Nederlanders.

 

Dag 13

Cartagena – Medellín    (O-M-A)

Dit wordt een reisdag. In de voormiddag lopen we eerst nog even door de wijk Getsemani en kiezen voor de straatjes waar er gisteravond een drukte van jewelste heerste met muziek, dans, talrijke cafeetjes en restaurants.

Dan nemen we de taxi richting luchthaven en nemen het vliegtuig naar Medellin.

Medellin is een vrij recente en reusachtig grote stad. Het neemt al vlug een uurtje in beslag voor we van de luchthaven in ons hotel zijn. Dit bevindt zich in de wijk Poblado. Ons hotelletje heeft een zwembad en we hoeven ons vanavond niet meer buitenhuis te begeven.

 

Dag 14

Guatapé

We maken een daguitstap naar Guatapé. Om 9 uur staat het privébusje voor de deur van het hotel. Dit is comfortabel en we kunnen nu ook stoppen wanneer we willen. We doen dit om mooie foto’s te trekken van de Piedra del Peñol, een reusachtige monoliet uit graniet die als een bewaker hoog boven het landschap uitsteekt. We klimmen via de 659 treden tot bovenaan het mooie uitzichtpunt. Daar zien we dat de ganse streek onder water gezet werd door de bouw van een stuwdam.

We nemen de maaltijd in Guatepé. Dit stadje is van een onevenaarbare schoonheid. De gevels van alle gebouwen zijn versierd met stukwerk en in prachtige kleuren geschilderd, de ‘zocalos’.

 

Dag 15

Comuna 13 – Salento     (O-P-A)

Alhoewel we vandaag een busrit naar Salento voor de kiezen gesmeten krijgen, nemen we toch rustig de tijd om in de voormiddag de transformatie van Medellín te aanschouwen. Drugswijken, zoals Comuna 13, werden door politie en leger uitgekamd en door de overheid bereikbaar gemaakt door middel van de aanleg van kabelbanen en een roltrapsysteem. Zo kunnen deze wijkbewoners ook gemakkelijk afdalen tot in het centrum van de stad. Er kwamen ziekenhuizen en sociale, culturele en sportcentra waardoor het geloof in eigen kunnen bij deze bewoners toeneemt.

Overal zie je zeer mooie, opvallende graffiti met een boodschap van hoop en vrede.

‘s Avonds komen we aan in ons hotel in Salento.

 

Dag 16

Salanto                                    (O-P-A)

Gisteravond konden we reeds zien dat ook Salento een van die wondermooie Spaans-uitziende stadjes gebleven is.

Maar nu hebben we alleen oog voor de jeep die ons meeneemt naar de Valle de Cocora.

Onze wandeling van 4 uur brengt ons langs wondermooie plaatsen. Soms gaat het ook steil bergop maar het zicht bovenaan loont. Daar we door een regenwoud stappen, kunnen we ons aan regen verwachten. Na een stevige picknick komen we dan plots oog in oog te staan met die ranke en sierlijke Palmas de cerro of waxpalmen. Ze zijn wel 60 meter hoog en domineren het landschap. Dit beeld zal je niet vlug vergeten.

Terug in Salento zoeken we een goed restaurant op en genieten mee van de avondambiance.

 

Dag 17

Salento – Bogotá (O-P-A)

Een adembenemende doch zeer lange busrit brengt ons in Bogotá.

 

Dag 18

Bogotá- Madrid

Onze vlucht is laat en dus profiteren we ervan om voor de laatste maat Bogotá in te lopen en souvenirs te kopen. Echter, we werken ook ons lijstje af en bezoeken het Museo de Oro. Dit moesten we nog zien!

 

Dag 19

Madrid - Brussel